Doorgaan naar hoofdcontent

VLINDERS?

Verliefd zijn. Wat is dat precies en kun je met beperkingen, zoals ik, verliefd zijn of worden? Op deze vragen wil ik in deze blog antwoord geven.De eerste is makkelijk, vraagt om een definitie wat verliefdheid is…volgens Wikipedia:


Verliefdheid

Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden hormonen en neurotransmitters (oa. fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief. Bijna iedereen kent deze wetenschappelijke verklaring van verliefdheid. Toch houdt men er in het dagelijks leven nauwelijks rekening mee. Als er sprake is van verliefdheid zegt men niet "het is maar gewoon een kwestie van hormonen". Deze wetenschappelijke kennis heeft dus geen invloed op de dagelijkse werkelijkheid.
Afwijzing door de geliefde kan leiden tot liefdesverdriet. Dit kan ook het geval zijn wanneer men zich realiseert dat de geliefde onbereikbaar is. Wanneer niets met een verliefdheid gedaan wordt is het mogelijk dat het vanzelf weer over gaat. Soms is dit niet het geval en blijft iemand in het geheim jarenlang verliefd op iemand, vaak zonder dat die ander het weet.

Binnen een relatie

In een beginnende relatie komen zeer sterke verliefdheidsgevoelens voor. Men wil constant samen zijn en heeft alleen maar oog voor elkaar. Een nog prille relatie is te herkennen aan kenmerkend 'verliefd' gedrag in het openbaar zoals hand-in-hand of gearmd lopen, zoenen, etc. De omgeving neemt hier soms aanstoot aan maar meestal is men tolerant: iedereen is weleens verliefd (geweest).
Het gevoel van verliefdheid neemt in een langdurige relatie meestal af. Men zal door een fase gaan waarbij men elkaar beter leert kennen, ook elkaars negatieve aspecten. Door de afname van de verliefdheid worden deze aspecten beter zichtbaar en doet men zelf ook minder moeite de eigen onhebbelijkheden te verbergen. Relaties gaan in die fase ook vaak door een aantal (fikse) ruzies, en sommige relaties overleven deze periode dan ook niet.
Andere dingen nemen nadien de plaats van verliefdheid in, zoals steun, vertrouwdheid, geborgenheid die samen de basis kunnen vormen voor een langdurige liefde.

Verslaving

Wanneer iemand dusdanig aan het verliefdheidsgevoel verslaafd is geraakt dat hij of zij constant op zoek is naar iemand, louter om de verliefdheidskick, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de persoon, zoals dat bij alle verslavingen het geval is. Vaak gaat liefdesverslaving hand in hand met seksverslaving. Een oplossing is niet altijd pasklaar. Neurologen hebben vastgesteld dat men emoties deels ook zelf kan controleren. Zo kan men, naar men zegt, zelf een beginnende verliefdheid in de kiem smoren door contact te vermijden.

Kenmerken

Iemand die verliefd is, kan de volgende kenmerken vertonen:[bron?]
·         de geliefde idealiseren, dus blindheid voor de negatieve kanten van de geliefde hebben (vandaar het gezegde "liefde maakt blind")
·         de smaak van de geliefde overnemen (van dezelfde muziek, eten, kleuren, kleding, films e.d. houden)
·         lichamelijke gevoelens vertonen als 'weke knieën' en 'vlinders in de buik' bij het zien van of denken aan de geliefde
·         irrationele denkpatronen en handelingen vertonen
·         continu aan de geliefde denken
·         ernstige verlegenheid en onhandigheid vertonen in aanwezigheid van de geliefde
·         een verhoogde zelfbewustheid hebben in aanwezigheid van de geliefde
·         een ongemakkelijk, verlangend gevoel hebben bij afwezigheid van de geliefde
·         aan concentratieverlies lijden
·         gebrek aan eetlust hebben
·         aan lichte slapeloosheid lijden
·         energievol zijn
·         creatief en romantisch zijn
·         soms ook andere relaties (zoals vriendschappen) en activiteiten (school, werk) verwaarlozen
·         zwetende handen hebbenVerliefdheid is duidelijk omschreven, en wat het nu precies is? Maar hierover kun discussiëren…de een zegt dat het iets wetenschappelijks is, de ander zegt dat het aan je ‘hormonen’ ligt, het is een kwestie van ‘gevoel’ zeggen anderen weer…maar dat het er is zijn we het allemaal over eens!

Verliefd zijn als je beperkt bent…het kan zeker, maar bij een zichtbare beperking (zoal bij mij de rolstoel) moet je je afvragen of het wederzijds is of dat het afschrikt. Je leuk vinden kan, maar naar mijn idee niet verliefd worden op een persoon met een zichtbare beperking. Dan ben ik een pessimist, ik ben ook emotioneel wat veranderd. Net alle mensen met hersenletsel, ik vraag mij af of iemand dan in staat is om een emotionele band…liefdesband…met iemand aan te gaan! Verliefd worden/zijn okay, maar een diepe emotionele band met 1 persoon, zoals in een liefdesrelatie, nee dat denk ik niet. Er wordt dan teveel gevraagd van diegene met hersenletsel, de wil is er, maar die verbinding in de hersenen is ernstig verstoord of stuk.Ben ik verliefd? Ja.  Wordt dit wederzijds? Nee.  Is die verliefdheid mogelijk? Nee… Zucht!!! Echt ik wordt soms gek van die gevoelens, best verwarrend ook, wil ik dit wel? Ik heb met zoveel dingen rekening te houden, laat staan dat ik een zichtbare beperking heb. Ik zoek het niet, het gebeurt…niet bewust maar het overkomt je. Als ik haar zie of tegenkom ergens ja…raar gevoel in buik (vlinders?) en wordt vrolijk. Mogelijk? Onmogelijke liefde is lastig, moet diegene uit mijn hoofd zetten, blokken, maar dit is lastig…het is als een verslaving…je wilt wel stoppen maar dat is moeilijk!
Rekening houden? Waarmee dan? Nou…ik heb een zoon, mijn beperkingen… Verliefdheid is toch van mij? Maar desondanks dit feit moet ik toch rekening houden met mijn zoon. Hij zal het zeker leuk vinden, maar dat heeft ook invloed op zijn leven, de verliefdheid zelf niet, maar mocht het toch ‘serieus’ worden dan zeker. Laat staan mijn beperkingen.


Ik maak het mijzelf niet makkelijk doordat ik verliefd word op meiden zonder beperkingen. Ik wil, mijn keus, niet iemand die ook beperkt is…pfff…ik ben al beperkt en ik vind 1 iemand in een relatie met een beperking genoeg. Maar eerst verliefd zijn, ik loop te hard van stapel, ondanks mijn loopproblemen. Maar is dit een utopie? Heeft niet iedereen een beperking? Okay voor mij dan iemand zonder een zichtbare beperking…doe ik toch water bij de wijn…poldermodel in practice…jeetje.

Reacties

  1. Mooi dat je dit bespreekbaar maakt Emil. Ik hoop dat jou liefde voor die ander ooit beantwoord zal gaan worden!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

BIRDS IN THE SKY

Het begon ermee dat ik begin 2015 een brief schreef met de vraag of daar vrijwilligerswerk was voor mij…de brief:
Beste meneer of mevrouw, Mijn naam is Emil de Boer en heb 9 maanden intern gezeten in de Vogellanden voor revalidatie. Na mijn hersenbloeding in 2008 heb na een ziekenhuisopname in dit centrum gerevalideerd, ik heb hier veel geleerd. Ik had veel therapieën… Een indruk; ik ging er in een bed in en kwam er uit in een rolstoel! Veel geleerd ook en daar ben jullie dankbaar voor! De revalidatie gaf mij zelfvertrouwen en ik werd/voelde mij weer mens! Dit vertrouwen dat jullie mij gaven heeft nu uiteindelijk geresulteerd in het feit dat ik nu vraag of ik bij jullie vrijwilligerswerk mag doen. Ik wil iets terug doen middels vrijwilligerswerk, gewoon werken kan ik niet meer…tot inzicht kwam ik toen helaas, waarom wil ik graag vrijwilligerswerk doen? Omdat ik mij in deze maatschappij, waar ik onderdeel van ben,  nuttig wil maken. Werken maakt mij nog meer een onderdeel van deze maatsc…

FRIENDS

In september 2011 eindigde mijn blog over vriendschap zo:  “Ik ben het wel eens dat je kritisch moet zijn bij het begrip vrienden…wanneer zijn het je vrienden en wanneer niet? Zijn de vrienden die iemand heeft echte vrienden? Ik ben van mening van wel, sommige wel sommige niet, geen echte vrienden…digitale vrienden. Soms noemde mij iemand allemansvriendje, maar ben sociaal. Een sociaal mens…met een breed netwerk, ja dan ken je veel mensen, maar of het ook vrienden zijn?” In mijn blog over vriendschap in mei 2015 (FREONSKIP) eindigde ik: “Door wat mij is overkomen heeft impact op vriendschap, ik ben kritischer maar mijn vrienden ook…wil je wel een vriend met zo’n beperking als mij? Bij het antwoord weet je wie je echte vrienden zijn! Beantwoord je de vraag met ja dan ben je een vriend, twijfel je dan val je in de categorie kennissen en bij nee is het me duidelijk…vage kennis! Echte vrienden maakt het geen reet uit!


Vriendschap is voor mij erg belangrijk en ik hecht veel waarde aan vr…

GE-EMMER

Ik vroeg laatst of iemand een idee had waar ik mijn blog over moest gaan schrijven deze maand. Iemand vroeg mij om een lijstje te maken van dingen die ik nog een keer wil doen en in het kader van mijn 2e lustrum in 2018 heb ik dit gedaan, ik vond een goed idee..ik moest er wel een motivatie bijschrijven, een lijstje is zo gemaakt, mijn (zogenoemde) bucketlist:

Salzburg Ziggo dome concert Hedon Zwolle Sterren restaurant Een hele dure wijn zuipen Fjorden Zelfstandig lopen Restaurant van Herman de Blijker eten Rolstoelelkroegtocht Het hoeft niet allemaal in 2018 en de volgorde is ook niet vast hoor luitjes. Muziek is belangrijk, voor mij, voor iedereen denk ik. Muziek helpt je bij het verwerken van verschillende emoties. Je kunt gewoon luisteren of keihard meezingen, er op dansen… Maar het doet iets met je! Bewust of onbewust verwerk door muziek dingen. Omdat muziek iets met je doet vind je iets leuk of niet. Bepaalde klanken vind je leuk, roepen herinnering op. Zo hoorde ik l…